http://re-dizain.blogspot.com/search/label/SAMLING

Kul att du hittat hit!

Välkommen till Re-dizain, en liten värld av retro skandinavisk design från 50-60-70-talet.
Jag är en kulturarvsvårdare och är ständigt på jakt efter nya föremål att forska om. Största intresseområde är tyg!
Ibland blir det tips om "gör själv" saker, loppisfynd och mängder tyg som väcker känslor och nostalgi.
Så glöm inte att följa re-dizain!!!
Lämna gärna kommentar på mina inlägg då hittar jag vägen till dig.


16 aug. 2013

Sommarens bästa fynd ..

En kort fast härlig sommar !


Jag hade inte haft emot att svettas i 30 graders värme i stället för att sitta vid tänd brasa så här mitt i augusti. Men man får passa på att njuta av solen medans den är här! Och det har jag gjort. Västkusten är fantastiskt vacker och det är gott om fridfulla naturhamnar där vi brukar tillbringa flest av våra dagar på båten. Regniga dagar går vi runt och utforskar alla fina serveringar och loppisar. Inte har jag något emot att äta gott och fynda :) En hel del fantastiska fynd blev det också.
En del retroprylar men också mina 2 första stora konstfynd. Undrar hur många konstverk jag missat genom åren för att mina ögon sökte efter färgglada retroprylar :) Nej nej jag sorger inte, älskar alla mina tidigare fynd men nu känns det lite extra, nu när jag hittat guldkorn.


Mitt första konstfynd köpte jag på en loppis förra torsdag, nämligen en oljemålning av Paco Gorospe.
Francisco "Paco" Gorospe (July 10, 1939 – September 22, 2002) was a Filipino painter, called the "Picasso of the Philippines" .

Läs mer HÄR
Se fler Paco Gorospes målningar HÄR


Idag knappt en vecka efter att jag fyndat min första konst hittade jag min andra, nämligen en skulptur i läder av Maria Vassilieff . 

Marie Vassilieff var en rysk målarinna. Hon var verksam i Paris sedan början av 1900-talet. 1908 grundade hon Ryska Akademien, som senare omdöptes till Académie Vassilieff. Hon blev vän med alla kända konstnärer, som ständigt droppade in i hennes ateljé. Hennes eget måleri är kubistiskt och hennes mest intressanta målningar är porträtt av såväl dansare som av vänner som Jean Cocteau, Picasso och Matisse. Hon är också känd för sina dekorativa möbler och dockporträtt och hennes arbeten är mycket populära. Även om hennes konst aldrig nådde lika högt som hennes berömda samtida så återfinns de på museer och i privata samlingar över hela världen. Info hämtad på Bokowski !

En skulptur gick för ganska mycket pengar på Bukowski februari 2012.


Själv tycker jag att den är så häftig, aldrig har jag sett något liknande och så välarbetat. Noa som var med mig och loppa blev riktigt rädd och bad mig att lägga tillbaka den men jag vägrade. Hon accepterade mitt beslut efter att jag berättade att jag känner lika för hennes Monster High dockor. Kompromissa är bäst.

Jag tror säkert att det finns någonstans dom som skulle uppskatta skulpturen ännu mer men än så länge får den sitta på lampbordet vid min favoritlampa och samsas med Fåglar av Carl Johan de Geer.


Fler fynd blev det också, bla ett fat av Desimone italienska konstnären (Picasso Lärling) som jag någon gång fyndat en skadad liten flaska av och blivit riktigt fast vid. Hans orange-turkosa serie gör att jag får hjärtklappning och blir helt svimfärdig ;-) Hade jag haft råd så hade jag köpt allt som finns HÄR


Ett par Anemon eller Sparaxis från Rörstrand, har inga sedan tidigare men tycker dom är så fina


 Lampan går bra att använda ståendes eller att hänga upp den . Jag tycker att den är enkel och lättplacerad och det blir perfekt att lysa upp hösten med. Den tillskrivs till Yngve Ekström och kallas för Tulip, märkt Pileprodukter Lund.

En klassisk flamskvävnad i blå nyanser


2 st fina keramik relief från Norrman Motala. Snygga föremål men ganska oupptäckta i retrovärlden.En grymtsnygg lång yllematta från 60-talet som tyvärr inte passade i entrén . Den är i behov att kemtvätt men värt att göra insatsen

Följande 2 keramikplattor kommer från Ninnie, jag brukar fastna för Ninnie Forsgrens naivistiska plattor. Den med hästen är lite extra kul, tycker jag.Den med damen är i verkligen läcker orange färg. Ninnie använde en del orange på sina fåglar bl a. Jag har nog en del av hennes plattor i mina gömmor :)

En trevlig inramad textiltryck av Bibbi Swahn.. I'm Love it...

Köpte 2 riktigt slitna gamla skolplanscher målade av Gunilla Edelstam för mig ett okänt namn dock motiven känner jag igen från textiltryck, nu återstår att forska vidare och se om jag blir klokare på hennes verk:)
Denna planschen "Alla barn i världen" älskar jag så mycket men den är så sliten och i stort behov av restaurering, men jag måste fundera ut hur jag ska göra, kanske byta ut pappen i mitten och blöta själva planschen för att sträcka ut den. Välkommen med tips !!!
 Båda planscher har en bild på varje sida och är idé Eva Källström och målade av Gunilla Edelstam.

En gammal hattask i svart och brunt, precis dom färgerna jag är sugen på i stora rummet nu i höst.


Mazetti Planschen köpte jag också på en loppis men har svårt att avgöra om den är riktig gammal eller en repro. Charmig i vilket fall och kommer passa fint i köket i höst !

Fyndade också lite av äkta retro Puketti ett av Marimekko finaste mönster om någon frågar mig. Har några färger i min samling. Mycket svåra att hitta om man vill ha original. Du som läser om du har att sälja maila mig HÄR


Fyndade en stor jugend vas Kupittaan savi Helmi Suova 


och en charmig plåtburk från Barricini  daterad 1953.


Så himla mysigt oanvänt retro tyg köpte jag i en helt fantastisk retrobutik i Uddevalla, Söders Nostalgi. Butiken drivs av Rosita Lehm en så trevlig och glad tjej som visade sig var en av mina bloggläsare, kul.
När jag klev in i butiken upplevde jag att jag fallit in i en retrodröm. Så mycket fint och så prisvärt så att även jag som gillar bäst fynda på loppisar kom ut med 1 papperskasse i varje hand. Hade lätt lastat en släpkärra med prylar jag gillade där utan att det skulle kosta extremt mycket.

Jag köpte en teservis Relief av Jens Harald Quistgaard


några Arabia kaffekoppar


En helt intakt emaljerad kaffepanna från Arabia Wärtsilä i original låda.


Köpte också en så fin 60-tals klänning till Noa, en läcker stor bonad "Kaktus i blomster"av Ullas och en bambi figur som jag blev riktigt kär i troligtvis Walter Bosse. Dessa har jag inte fotat än men visar vid senare tillfälle. Det fanns en del stolar jag inte kan släppa så ett återbesök blir väl inom kort:)
Har ni vägarna om Uddevalla kan jag varmt rekommendera ett besök till butiken.

Hoppas att Ni har haft en fin sommar ...

Hälsningar från Åkervägen!!!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin