http://re-dizain.blogspot.com/search/label/SAMLING

Kul att du hittat hit!

Välkommen till Re-dizain, en liten värld av retro skandinavisk design från 50-60-70-talet.
Jag är en kulturarvsvårdare och är ständigt på jakt efter nya föremål att forska om. Största intresseområde är tyg!
Ibland blir det tips om "gör själv" saker, loppisfynd och mängder tyg som väcker känslor och nostalgi.
Så glöm inte att följa re-dizain!!!
Lämna gärna kommentar på mina inlägg då hittar jag vägen till dig.


30 juni 2011

Hemma hos Astrid Sampe

Loppisbesök igår, inga direkta fynd men jag fann en Sköna hem tidning från 1994  med intressant artikel om den allmänkända svenska formgivaren inom textil på 30-70-talet.

      Astrid Sampe (1909-2002)

Född i Stockholm med rötter i Sjuhäradsbygden, gick hon under åren 1928-1932 den Högre Konstindustriella Skolan i Stockholm när hon fick chansen att parallellt läsa vid Royal Collage of Art i London. Efter utbildningen gjorde Astrid flera studieresor i Europa och anställdes 1935 på Nordiska Kompaniet för att 1936 bli chef för nystartade NK Textilkammare där hon kom att bli legendarisk ledare för den textila verksamheten fram till sin pension 1971. (texten är lånad från Ljungbergs textiltryck, läs med HÄR )

Artikel i sköna hem : Ett hem med historia ...


Det blå rummet iklädd i blå thaisiden från Jim Thompson silk och möbler bla Medar av Bruno Mathsson, Rocking chair av Isamu Noguchi, och Diamond chair av Harry Bertoia. Konversationskudden, den trekantiga var visst enligt Sampe en utmärkt liten uppfinning. Vill Ha ett sånt här rum!!!


Till vänster kan se  bokhyllan designad av Elias Svedberg  och som presenterades på världsutställningen i Paris 1937. Funktion, funktion!!!! Johan Huldts stativ Esa- Pekka och en del av soffa designad av Eero Saarinen som också var Sampes mentor.
Till höger visas en vägg med reseminnen. Där under ser ni ett linneskåp ritat av Åke Axelsson med innehåll av Sampes berömda linnelinje från 50-talet samt hennes mattor Pine för Hammarskiöld Library i new Yourk.


 Här är en del av vardagsrummet där ni kan se staplade stolar design Sven Mrkelius, Superelips av Piet Hein och glas av Alvar Aalto. Väggmattan är av Sheila Hicks.

Till höger grafik av Mondrian och Vasarély samt lampa av Noguchi.

Visst kan loppis handla om andra fynd än bara prylar, kunskap finns också som lppisfynd:)

En sakt till har jag lärt mig idag: ett av mina favorit tyger Persons Kryddskåp har Astrid Sampe tillägnat Signe Persson Melin med tanke på hennes keramikburkar med korklock som uppmärksammades på 50-talet.

 Tyget ser ni till vänster. Jag har en stor bit på några meter efter att jag sydde någon gång spänngardiner och en köksbonad. Detta spar jag till mitt riktiga hem som jag inte hittat än.


Det är oanvänt fast orginal retro tyg ingen nytillverkning. Hur vet man det, undrar ni? Ja, det är tryckt på helt underbar tätvävt bomullstyg med linnestruktur (se den lilla bilden) Vill avsluta detta inlägg med Astrid Sampes liv- och arbetsfilosofi : att om en vacker vardagsvara har en god form så är den med största sannolikhet också tidlös. Stämmer det?

Ha de fint...

7 kommentarer:

Wilhelmine sa...

Hei på deg...så fint innlegg...nydelig med slike damer...for en fantastisk stil. Vi skal til Stockholm i løpet av sommeren, håper å finne noen retro tyg der...tror du det er noen butikker hvor man kan gjøre noen fynd der? Sommerklem til deg fra meg.

Gila sa...

Tack snälla för jätteintressant och lärorikt inlägg!

La Momes Old Fashioned sa...

Jätteskoj inlägg. Det är första gången jag är inne på din färgstarka blogg. Trevligt!

Randiga Tråden sa...

Intressant att läsa om henne, kom ihåg från ett tv program där hon visade sitt linneföråd. Ja loppis kan verkligen visa sig lärorikt. Om en vecka börjar min semester. Längtar så.

trillivippa sa...

Tack för ett jättebra inlägg, så fint reportage från hennes hem och det blå rummet var helt i min smak! (Gillar "konversationskudden", klockren!)

Maria sa...

Ja, varför inte få bo sådär :) Ha en riktigt skön sommar för du åker väl ut med båten snart! Kram

Anonym sa...

Jeg elsker RETRO, og leter etter flere RETRO-blogger. Og blir så glad når jeg finner noen. Hilsen Grethe

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin